A mobil-index lesz a rangsor alapja, tehát még fontosabb a reszponzív honlap készítés

mobil index rangsor

A mobil-index lesz a rangsor alapja. Nagy változásokra készül a Google az indexelésben, ugyanis már 2016 végén bejelentette, hogy hamarosan a mobil indexelés lesz az elsődleges. Mit jelent mindez? Azt, hogy még fontosabb a reszponzív weboldal készítés.

Hogyan változik az indexelés?

A Google jelenleg az indexelési sorrendet és a helyezéseket a weboldalak asztali verziói szerint határozza meg, és külön kezeli a mobil rangsort. Ugyan volt egy olyan jellegű határozott kérése a keresőnek, hogy minden weboldal rendelkezzen reszponzív design technógiával, vagyis a mobil eszközökön való optimális megjelenés képességével és ennek az átállásnak konkrét határidőt is szabott, ami 2015. április 21-e volt. Ekkor még annyit tudtunk, hogy azok a weboldalak, amelyek nem váltanak a határidőig mobil optimalizált felületre, ők indexeléskor hátrányban lesznek reszponzív társaikkal szemben. Tehát 2015 ben lett igazán lényeges a reszponzív honlap készítés.

Bár sokan tévesen úgy gondolják, hogy őket nem érinti mindez, mert termékükre nem keresnek mobilról, ezzel szemben a kérlelhetetlen tény, hogy a mobileszközökről indított keresések már sok esetben megelőzik az asztali számítógépről indított kereséseket. Ha nem így lenne, akkor a Google sem váltana sorrend prioritást.

Hogyan változik a Google mobil indexelés

Ez a változás viszont érezhető lesz, ezért erre figyelni kell céges weblapkészítés során!

Elsősorban azok számára lehet gond, akik nem reszponzív weboldal készítő megoldast vettek igénybe. Félreértés ne essék ezt is indexeli a Google, de csak az asztali verziót, ami egyértelműen hátrányban lesz a mobilverzióval szemben.

Mit lehet tenni? Nézzük a lehetséges variációkat: Ha responsive weboldal készítés után a tartalom azonos a mobil és az asztali verzión, akkor gyakorlatilag nincs mit tenned. Optimális helyzetben vagy. Ha a weboldalad mobil verziója külön aldomainen található (sok esetben találkozunk olyan weboldallal, ami mobilról az m aldomainről töltődik be), és tartalmában sem egyezik meg az asztali verzióval, akkor érdemes ellenőrizni, hogy minden beállítás megfelelő-e, robot.txt nincs-e blokkolva, canonical beállítások rendben vannak-e? Vagy érdemes elgondolkodni, hogy a weboldalad struktúrájában változtatsz, egységes mobilbarát weboldal készítés megjelenéssel.

Ez azért is előnyös lehet, mert ha a mobil verzión kevesebb a tartalom, mint az asztali verzión, akkor is a mobilt indexeli elsődlegesnek, a kevesebb tartalom miatt viszont romolhat a helyezés, ami maga után vonja az asztali verzió helyezésvesztését is.

Ha mégis maradunk a régi verziónál, a Search Console-ban adjuk hozzá a mobil verzióját is weboldalunknak, emellett figyeljünk arra, hogy csak kész weboldalt indexeltessünk. Innen már nem az a kérdés, mikor lesz a reszponzív weboldal készítés esedékessége, hanem, hogy miért nincs már kész?

Bár az átállás eltarthat még hónapokig, ám azok a weboldalak, amelyek már eleve reszponzív design technológiával készülnek, vagy már mobilbarát megjelenésűek csak nyertesei lehetnek ennek a változásnak.

honlapkészítés előtt honlapkészítő SEO weblap készítés weblap készítés ára weblap készítő weboldal készítés weboldal készítő
Ez is érdekelhet, olvasd el!

Használd jól az online teret, érj el több megrendelőt, adj el több terméket, építs nagyobb céget és legyél eredményesebb!

Ajánlatkérés
Főoldal / Weboldal készítés blog / A mobil-index lesz a rangsor alapja, tehát még fontosabb a reszponzív honlap készítés