Mitől függ egy weboldal betöltődési sebessége?

weboldal sebesség

Összetett kérdés a weboldal sebessége, mert rengeteg tényezőtől függ, ami érinti és ami nem a weboldal készítő céget. 

Nézzük meg sorban, hogy milyen elemek befolyásolják általában a honlap betöltődést

Szerver válaszidő

A szerver válaszidő azt jelenit legyszerűsítve, hogy a kérés a szerver felé, hogy a kiválasztott weboldalt betöltse - mennyi idő alatt jut el a szerverhez. Vagyis ez még nem a betöltődési idő, ez csak a "klikkelés" és a betöltődés kezdete között létrejött "üres" idő.  Ebből az következik, hogy a honlapkészítő kódja bár lehet kíváló, ha azt rossz környezetben futtatjuk, sebesség szempotjából nem érünk vele sokat.  A tárhely, szerver válaszideje legyen a lehető legkevesebb!

Szerver hardware 

Ez a tényező a szerver, webtárhely fizikai tényezőire vonatkozik. Ha egy szerver hardware-e elavult, akkor a betöltődési időnk lassú lesz. Előfordul, hogy a szerverre egyre több weboldal kerül és ezek a weboldalak idővel egyre több látogatóval rendelkezdnek, csúcs netezési időszakban pedig lelassulnak. Ebben az esetben nem állandó a probléma, hanem időszakos, de mégis rengeteg usert negatív felhasználói élményben részesíthetünk.      

Weblap mérete

A méret sokmindentől függ, gondolok itt a weblap terjedelmére elsődlegesen, a modulok számára és azok terjedelmére. Minél több modulból áll az oldalunk, általánosságban annál lassabban töltődik be. 

Weboldalon elehelyezett képek

Minél több képet használunk, annál lasabb lesz az oldalunk és ha ezeket a képeket nem optimalizáljuk, akkor ezáltal még tovább lassullunk. Mikor van gond a képekkel? Ha egy képet kóddal kicsinyítünk le. Ez azt jelenti, hogy a kép ott van teljes méretében, de kód által kicsinyítve látjuk és ha ezt sok vagy az összes képünknél eljátszuk, bizony óriási letöltési adat keletkezik. Látunk olyan eseteket, amikor 20-30x-os méretű képek vannak fent ez a weboldal betöltődést nagyon lelassítja.    

A weboldal betöltési idejét számos tényező befolyásolja

CSS és Js fileok mennyisége és tömörítettsége

Törekedni kell arra, hogy a lehető legkevesebb CSS és Js file-t hívjon meg a weboldal. Lehetőség szerint vonjuk össze a css és Js fileokat és tömörítjük őket az erre használt programok segítségével. Ahol szempont a csúcs design és a látványos effectek, ott sajnos a betöltődés lasabb lesz, mert több file-t használ. 

SQL lekérdezések optimalizáltségától

A weboldal SQL lekérdezéseit is a lehető legkevesebbre le kell redukálni, ezt úgy tudjuk megtenni, ha megfelelően átgondoljuk a program működését és minél több lekérdezést összevonunk.

Beágyazott külső elemek

Facebook like box, Google map, YouTube video, stb. Ezek a weboldalunkba beágyazott elemek külső szerverekről töltődnek be, vagyis a mi weboldalunk szerverén kívül még másik szerverről is tölt be a weboldalunk ilyen esetben adatokat, amely jelentőssen lassít. Nyilván használjunk ilyen elemeket, mert hasznosak, de mértékkel egy oldalon belül.  

Tehát a weboldal készítés előtt gondoljunk a letöltődésre is, a weboldal sebességre. Van ahol fontosabb szempont, hogy szép és látványos legyen, ott a letöltődés hátérbe szorul. Ezt minden weboldal tulajdonos el tudja dönteni, ha a webfejlesztőtől megfelelő előzetes tájékoztatást kap. 

céges weboldal készítés honlapkészítés honlapkészítés előtt honlapkészítő tárhely weblap weblap készítés weblap készítő weboldal készítés weboldal készítő weboldal tervezés
Ez is érdekelhet, olvasd el!

Használd jól az online teret, érj el több megrendelőt, adj el több terméket, építs nagyobb céget és legyél eredményesebb!

Ajánlatkérés
Főoldal / Weboldal készítés blog / Mitől függ egy weboldal betöltődési sebessége?