UX design

UX tervezés

A UX design sokkal több, mint egyszerűen szép dolgokat alkotni. Ha egy weboldal tökéletesen működik, kevesen gondolnak a mögötte álló UX tervezőkre, ellenben ha egy weboldal zavaros vagy nehezen érthető, akkor az egyértelműen kudarc a felhasználói élmény szempontjából, ami tervezési hibából fakad.

Nem is csoda, hogy a UX tervezés egy évtized után is még mindig sokaknak nem tiszta, hogy mit is jelent valójában, hiszen a tervezés nem a vizuális elemeknél kezdődik. A weboldal készítés egy fontos része lett a UX design.

Mit jelent a UX tervezés és miért nagyon fontos?

Sokan a UI (User interface) és a UX (User experience) kifejezéseket felcserélik, nincsenek egészen tisztában a jelentésükkel, nem tudják elkülöníteni az esztétikai és funkcionális kialakítást, így nem tudják felmérni, hogy a UX weboldaltervezés és az UX webáruház tervezés egy folyamat és gondolkodásmód összessége. 

A UX tervezés lehetőséget ad arra, hogy megértsük a felhasználó szándékait

Egy UX designer nem tesz mást, mint a felhasználó helyébe képzeli magát és így oldja meg a felmerülő problémákat. Hogy mi a különbség sima tervezés és UX tervezés között legegyszerűbben egy példával tudnám szemléltetni!

Ha terveznünk kellene egy széket magunknak nagyjából ezek a kérdések merülnének fel: Mik lennének a megfelelő anyagok? Mekkora legyen? Ergonómia és forma? Hova tegyük a széket? De ha egy ügyfélnek terveznénk egy széket az alábbi kérdéseket is figyelembe kellene venni: Pihenésre vagy munkára fogja használni? Mennyi ideig fogja használni? Milyen környezetben fogja használni? Hogy akarja magát érezni a szék használata közben? - Érzed a különbséget? Kicsi, de nagyon fontos különbségek, sokkal több kutatást igényelnek és a legfontosabb, hogy semmit sem vehetünk magától értetődőnek, minden az adott ügyféltől függ!

Tervezés UX design szemlélettel:

Ez a folyamat absztrakt gondolatokkal, koncepciók kialakításával indul és idővel eljut a konkrét tervezésig is, ahol minden korábbi folyamat testet ölt. 

Sajnos sokan ezt a fajta UX tervezést összetévesztik a vizuális esztétikummal, a stílussal és a látványvilággal, holott ez a folyamat sokkal komplexebb annál, mint szép és szemnek tetszetős dolgokat alkotni. A legjobban ezt talán Steve Jobs foglalta össze:

“Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works.” Vagyis a design nem csupán a kinézetről és az érzésről szól, hanem arról is, hogyan működik az adott dolog.

A UX design egy folyamat, ahol összeszeded a különböző információkat, felvázolod a lehetőségeket, kipróbálod a lehetséges megoldásokat, majd ezt leszűkíted a valóban működő és szükséges elemekre. A jó weboldal tartalmilag hasznos, sallangoktól mentes, könnyen használható és vonzó küllemű. 

Mi a UX tervezés sorrendje?

UX tervezés sorrend

UX tervezés hibák

A honlapkészítés során ott követik el gyakran a legnagyobb hibát, hogy az előző sorrendet megfordítják és a designnak rendelik alá a funkcionalitást vagy a megrendelő a saját igényeit tartja szem előtt és azokhoz ragaszkodik, nem figyel a weboldal jövőbeni látogatójára. A weboldal kudarcra lesz ítélve, hiszen olyan lesz mint egy lyukas vödör, amely lehet hogy nagyot merít, viszont keveset fog.

A sablonos weblap készítésről pedig szót sem érdemes ejteni, az egész egy felhasználói élmény gyilkos folyamat.

céges weboldal készítés honlapkészítés honlapkészítés előtt reszponzív weboldal készítés webáruház készítés weblap weblap készítés weboldal weboldal készítés weboldal tervezés weboldalkészítés
Ez is érdekelhet, olvasd el!

Használd jól az online teret, érj el több megrendelőt, adj el több terméket, építs nagyobb céget és legyél eredményesebb!

Ajánlatkérés
Főoldal / Weboldal készítés blog / UX design