Adathalászat

adathalász online csalás

Napjaink egy fontos problémájáról lesz szó, az adathalászatról. Angolul fishing vagy phishing kifejezésként ismert, azaz pontos fordítással halászat.

Amikor gazdasági problémák vannak a világban, akkor az ilyen tipusú online csalások gyakoriabbak lesznek, mert sajnos egyesek ebben látják a könnyű pénzkeresést, hogy másokat meglopnak.

Mi az adathalászat?

Azt nevezzük adathalász tevékenységnek, ha valaki egy trükkel megpróbálja megszerezni az adatainkat. Koronavírus alatt rengeteg ügyintézés és üzleti folyamat ment át online formába és a csalók sok esetben erre a megváltozott digitális világra folyamatosan új trükköket találtak ki.

Előfordul az is, hogy telefonon hívnak és bankszámla adatokat akarnak egyeztetni, vagy egyéb hamis indokkal pénzt elkérni. 

Próbálnak rábírni, hogy azonnal és átgondolatlanul add meg az adataidat, esetleg regisztrálj valahova vagy fizess, utalj el pénzt. Sem a sürgetésnek, sem az adathalászatnak nem szabad bedőlni. Érdemes hideg fejjel átgondolni és elemezni a helyzetet, mielőtt cselekszünk.

Gyanús adathalász jelek:

Hogyan ismerd fel az adathalász weboldalakat?

Klasszikus online csalás esetek:

Számla befizetés: Küllemre az eredetivel megegyező hamis számlát küldenek, de a csaló banki adataival és azzal a céllal, hogy elutalj nekik egy összeget. Ez a leggyakrabban egy álcázott közüzemi számla, de érkezhet feltört weboldal, feltört levelezés vagy üzleti partner nevében is.

Linkre kattintás: E-mailben, sms-ben, chaten elküldenek egy linket vagy akár egy weboldalon elhelyznek egy hivatkozást, amely aktivál egy adathalász tevékenységet vagy arra kér, hogy adjál meg bizalmas adatokat.

Adategyeztetés, adatmegerősítés: abban a reményben, hogy csalásra felhasználható privát adatokat adsz meg

Nyereményt ígérnek: Nem létező nyereményhez szükséges valamit befizetned vagy adatokat megadnod, esetleg regisztrálnod, vagy telefont feltöltened.

Adóvisszatérítés: Azt mondják, hogy tévesen több adót fizettél be és ezt vissza akarják Neked adni.

Hogyan előzhető meg az adathalászat?

covid-19 home office honlapkészítés koronavírus SSL tanusítvány tech weboldal biztonság weboldal karbantartás
Ez is érdekelhet, olvasd el!

Használd jól az online teret, érj el több megrendelőt, adj el több terméket, építs nagyobb céget és legyél eredményesebb!

Ajánlatkérés
Főoldal / Weboldal készítés blog / Adathalászat